W dniach 4-6 marca 2009 odbył się Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Gastro Junior Novaco Cup 2009 w Brnie w Republice Czeskiej. Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego reprezentowali Dorota Sierny z klasy II technikum gastronomicznego i Maciej Mrozek z klasy IV przygotowywani przez nauczycieli przedmiotów zawodowych p. Elżbietę Kaczmarek-Wija i p. Krzysztofa Zielonkę. Rywalizacja z 35 uczniami z Czech i Słowacji zakończyła się kolejnym sukcesem dla Ekonomika, oboje zdobyli brązowe medale.
Zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu
45 minut 4 porcji dania głównego w nowoczesnej aranżacji z wykorzystaniem mięsa mielonego wieprzowego i wołowego. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia. Kulinarne zmagania oceniało Jury składającego się z kucharzy Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej oraz znakomitych czeskich szefów kuchni.
Maciek serwował „Duet mięsa mielonego i mozzarelli na sosie pieprzowym
w akompaniamencie zapiekanych warzyw pod parmezanem z dodatkiem fettucini z bazylią i suszonymi pomidorami.
Z kolei Dorota podała „Kombinację mięsa mielonego i piersi kurczaka w towarzystwie sufletu z cukinii i sera owczego z dodatkiem rucoli i pomidorka sherry z nutką sosu paprykowego”.