Przejdź do menu głównego Przejdź do menu dodatkowego Przejdź do treści Mapa serwisu

Powiat Wodzisławski Powiat Wodzisławski VIII Śląska Jesień Kulinarna - Powiat Wodzisławski

VIII Śląska Jesień Kulinarna

Śląska Jesień Kulinarna to już tradycja w wodzisławskim "Ekonomiku". 29 listopada odbyła się kolejna odsłona imprezy, na którą przybyli młodzi kucharze z regionalnych szkół. Tym razem głównym składnikiem konkursowych potraw był śledź, który okazał się niemałym wyzwaniem dla uczestników.

VIII Śląska Jesień Kulinarna

Śląska Jesień Kulinarna przeszła już do tradycji Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. W tym roku odbyła się po raz ósmy. Trzeba przyznać, że z roku na rok poziom konkursu wzrasta wraz z wymaganiami, oczekiwaniami oraz ambicjami uczestników. W kulinarnych potyczkach zmierzyły się w tym roku drużyny z Wisły, Bielska – Białej, Jastrzębia, Rydułtów, Żor, Czerwionki – Leszczyn, Ornontowic, Bierunia, Katowic oraz  ze Szkoły Podstawowej w Marklowicach. Organizatorzy (Monika Guz-Wszołek i Remigiusz Rączka) opisali Śląską Jesień Kulinarną jako okazję do gastronomicznej inspiracji oraz zaprezentowaniu talentów. Tematem przewodnim tej edycji był śledź. Dlaczego wybrano właśnie taki składnik, opowiedział nam organizator- Remigiusz Rączka.

RACZKA

W jury konkursu zasiedli:

Michał Panic (firma „Noriva”), Katarzyna Graczkowska (Restauracja „ SPA Laskowo” w Jankowicach), Leszek Florek  (Restauracja „Rączka Gotuje” w Wodzisławiu Śl.), Dominika Woch (Restauracja „InoWino” w Rybniku, Kacper Luleczko  (restauracja „Cysterska” w Rudach) oraz Pani Elżbieta Kaczmarek–Wija (nauczyciel ZSE).

Jedną z jurorek- Dominikę Woch, zapytaliśmy o poziom konkursu.

WOCH

Gotująca młodzież wykazała się niesamowitymi umiejętnościami, prezentując różne odsłony dań ze śledziem w roli głównej. Drugie i trzecie miejsce zajęły drużyny z wodzisławskiego ZSE, natomiast pierwsze miejsce zdobyli goście z Bierunia:
I miejsce: Powiatowy Zespół Szkół w Bieruniu – Mateusz Twardoch oraz Bartosz Biernacki
II miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim- Patrycja Mandera i Łukasz Skowron
III miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim Anna Elsner i Angelika Mitko

O rozmowę poprosiliśmy również panią dyrektor ZSE- Marię Lach, która potwierdziła, że Śląska Jesień Kulinarna wpisała się już na trwałe w kalendarium szkoły.

LACH

Było intensywnie, smacznie, estetycznie, przede wszystkim zaś było z pasją i kulinarnym sercem! Nie możemy się doczekać kolejnych edycji!