POWIAT WODZISŁAWSKI oficjalny serwis internetowy

 

Strona startowa Aktualności i wydarzenia

VIII Śląska Jesień Kulinarna

Śląska Jesień Kulinarna to już tradycja w wodzisławskim "Ekonomiku". 29 listopada odbyła się kolejna odsłona imprezy, na którą przybyli młodzi kucharze z regionalnych szkół. Tym razem głównym składnikiem konkursowych potraw był śledź, który okazał się niemałym wyzwaniem dla uczestników.

Śląska Jesień Kulinarna przeszła już do tradycji Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. W tym roku odbyła się po raz ósmy. Trzeba przyznać, że z roku na rok poziom konkursu wzrasta wraz z wymaganiami, oczekiwaniami oraz ambicjami uczestników. W kulinarnych potyczkach zmierzyły się w tym roku drużyny z Wisły, Bielska – Białej, Jastrzębia, Rydułtów, Żor, Czerwionki – Leszczyn, Ornontowic, Bierunia, Katowic oraz  ze Szkoły Podstawowej w Marklowicach. Organizatorzy (Monika Guz-Wszołek i Remigiusz Rączka) opisali Śląską Jesień Kulinarną jako okazję do gastronomicznej inspiracji oraz zaprezentowaniu talentów. Tematem przewodnim tej edycji był śledź. Dlaczego wybrano właśnie taki składnik, opowiedział nam organizator- Remigiusz Rączka.

W jury konkursu zasiedli:

Michał Panic (firma „Noriva”), Katarzyna Graczkowska (Restauracja „ SPA Laskowo” w Jankowicach), Leszek Florek  (Restauracja „Rączka Gotuje” w Wodzisławiu Śl.), Dominika Woch (Restauracja „InoWino” w Rybniku, Kacper Luleczko  (restauracja „Cysterska” w Rudach) oraz Pani Elżbieta Kaczmarek–Wija (nauczyciel ZSE).

Jedną z jurorek- Dominikę Woch, zapytaliśmy o poziom konkursu.

Gotująca młodzież wykazała się niesamowitymi umiejętnościami, prezentując różne odsłony dań ze śledziem w roli głównej. Drugie i trzecie miejsce zajęły drużyny z wodzisławskiego ZSE, natomiast pierwsze miejsce zdobyli goście z Bierunia:
I miejsce: Powiatowy Zespół Szkół w Bieruniu – Mateusz Twardoch oraz Bartosz Biernacki
II miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim- Patrycja Mandera i Łukasz Skowron
III miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim Anna Elsner i Angelika Mitko

O rozmowę poprosiliśmy również panią dyrektor ZSE- Marię Lach, która potwierdziła, że Śląska Jesień Kulinarna wpisała się już na trwałe w kalendarium szkoły.

Było intensywnie, smacznie, estetycznie, przede wszystkim zaś było z pasją i kulinarnym sercem! Nie możemy się doczekać kolejnych edycji!