Uczniowie wodzisławskiego „Ekonomika”, Błażej Kubica i Sylwester Kurkowski, zajęli II miejsce w wojewódzkim konkursie gastronomicznym podczas VI Mistrzostw Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia w Skoczowie. W rywalizacji finałowej pokonali drużyny z Krakowa, Wrocławia, Bielska-Białej, Wisły, Cieszyna i Międzyświecia.
Po wakacyjnej przerwie uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. rozpoczęli zmagania w konkursach kulinarnych. 17 września wzięli udział w wojewódzkim konkursie gastronomicznym i zdobywając drugie miejsce wywalczyli Puchar Marszałka Województwa Śląskiego.
Ich zadaniem było przygotowanie w ciągu 90 minut 7 porcji dania głównego z dekoracją. Uczestnicy mieli do dyspozycji świeżego karpia dostarczonego przez organizatora. Uczniowie musieli dobrać dodatki: skrobiowe, warzywne i sos według własnego pomysłu charakterystyczne dla danej kuchni, a także podać danie według obecnych trendów w europejskiej gastronomii. Młodzi kucharze z „Ekonomika” serwowali „Roladkę z karpia ze śliwką w akompaniamencie sosu estragonowo-kawiorowego podaną z ziemniakami massenet i galaretką z czerwonej cebuli”. Dla Błażeja to kolejny sukces, zaś dla Sylwestra udany debiut.
Uczniów do konkursu przygotował Krzysztof Zielonka – nauczyciel przedmiotów zawodowych.