Przejdź do menu głównego Przejdź do menu dodatkowego Przejdź do treści Mapa serwisu

Powiat Wodzisławski Powiat Wodzisławski Srebro i podwójny brąz dla Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym - Powiat Wodzisławski

Srebro i podwójny brąz dla Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym

Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odnieśli duży sukces podczas tegorocznej edycji Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego Gastro Kromĕřiž Cup 2017. Kacper Luleczko zdobył w nim medal srebrny, a Patrycja Mandera i Wiktoria Warzeszka – medale brązowe.

Konkurs odbył się 16-17 marca. Do rywalizacji finałowej w kategorii „kucharz” stanęło 27 juniorów i 9 seniorów, w kategorii „cukiernik” – 24 uczestników, w kategorii „barista” – 12 uczniów, a w kategorii „sommelier” – 12 młodych ludzi z Czech, Słowacji, Włoch, Portugalii, Węgier i Polski.

W tym roku nasz Ekonomik reprezentowali: w kategorii junior-kucharz debiutująca w konkursie uczennica klasy pierwszej technikum gastronomicznego Patrycja Mandera oraz Wiktoria Warzeszka z klasy trzeciej, a także ubiegłoroczny brązowy medalista, Kacper Luleczko, również z klasy trzeciej. Zawodników do rywalizacji przygotowywał Krzysztofa Zielonkę.

Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut czterech porcji dania głównego z wykorzystaniem piersi kaczej w dwóch różnych obróbkach termicznych. Każde danie musiało zawierać dodatki skrobiowe, witaminowe, sos, dekorację i dwa elementy mięsne. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej za wyjątkiem mycia i ważenia, a każdy uczestnik musiał wykorzystać do obróbki piec konwekcyjno-parowy, urządzenie do podtrzymywania temperatury potraw hold-o-mat oraz most grzewczy, które dostarczył główny sponsor konkursu.

Wiktoria Warzeszka podała „Kaczkę na sosie pieprzowym z karmelizowanymi warzywami i kus-kus z boczkiem z dodatkiem klopsików z kaczki i pieczarek. Z kolei młoda debiutantka, Patrycja Mandera, wykorzystała technikę gotowania w obniżonej temperaturze, serwując „Kaczkę sous vide z musem brokułowym oraz pierogi z kaczką na sosie śliwkowym oraz humusem z ciecierzycy”. Obie w opinii jury zasłużyły na brązowy medal.

Kacper Luleczko zachwycił natomiast wiosenną kompozycją złożoną z glazurowanej kaczki, ciastka francuskiego z kaczką, puree truflowego, sosu żurawinowego, pietruszki, groszku cukrowego, kruszonki ziołowej i skorzonery. Dzięki temu w bardzo silnie obsadzonym konkursie zajął wysokie drugie miejsce, zdobywając srebrny medal.