Przejdź do menu głównego Przejdź do menu dodatkowego Przejdź do treści Mapa serwisu

Powiat Wodzisławski Powiat Wodzisławski Kuchenne fuzje w Ekonomiku - Powiat Wodzisławski

Kuchenne fuzje w Ekonomiku

30 maja 2017 r. w nowoczesnej pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ekonomicznych odbyły się transgraniczne warsztaty kulinarne i konkurs na temat kuchni fusion, w których udział wzięli uczniowie z Gimnazjum w Marklowicach i czeskiej Stonavy oraz z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

Kuchnia fusion to łączenie tradycyjnych przepisów ze wszystkich zakątków świata w taki sposób, aby ostatecznie stworzyć ich nową kulinarną jakość, np. nowe danie albo na nowo skomponowane. Tę ideę uczestnikom zajęć przybliżyli szefowie kuchni, będący absolwentami Ekonomika: Maciej Mrozek i Roman Cygan, którzy na podstawie własnych doświadczeń opowiedzieli o plusach i minusach pracy zawodowej kucharza. Zachęcali też do nauki tego zawodu, ponieważ jest on bardzo poszukiwany na rynku pracy na całym świecie.

Konkurs pt. „Kuchnia fusion” był jednym z działań projektu „Wspólnie poznajemy świat” realizowanego w ramach projektu współfinansowanego z Funduszu Mikroprojektów 2014-2020 w Euroregionie Silesia w ramach INTERREG V-A Republika Czeska – Polska. Celem wydarzenia było wzbudzenie w  młodzieży zainteresowania nowoczesnymi technikami kulinarnymi, zachęcenie  do eksperymentowania, odkrywania smaków oraz pobudzenie kreatywności w tym zakresie.

Uczestnicy losowali spośród obowiązkowych zestawów składników, mogli też korzystać z dodatkowych środków żywnościowych spoza listy. Po dwóch godzinach jury, któremu przewodniczyli profesjonalni kucharze, mogło oceniać gotowe potrawy.

Pomysłowość młodzieży i tym razem przeszła oczekiwania obserwatorów spotkania. Miejsce pierwsze zdobyła grupa Kacpra Luleczko i Damiana Firuta za „Pierś z kurczaka sous – vide/kuleczkę drobiową/puree z pieczonym czosnkiem/ sos z owoców leśnych/ groszek cukrowy/. Drugie miejsce przyznano Klaudii Kiełkowskiej i Annie Linow „Schab/czarną soczewicę/tuńczyk /malinę /szparagi /orzechy /tiul”, a trzecią lokatę zajęli Sylwia NawratSławomir Łuska, którzy przygotowali „Polędwiczkę wieprzową z ciecierzycą, czerwoną kapustą i sosem śliwkowym”.

Wszyscy uczestnicy kulinarnych zmagań dostali dyplomy i profesjonalne młynki do przypraw, a miejsca zwycięzcy również profesjonalne granitowe patelnie.