W ostatnim tygodniu nie było dnia, by nie napływały informacje o kolejnych sukcesach uczniów powiatowych szkół. Warto je uwypuklić.
Po sukcesie Pawła Długosza w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy Elektrycznej i Elektronicznej EUROELEKTRA oraz w organizowanej przez Akademię Górniczo-Hutniczą w Krakowie Olimpiadzie Wiedzy Elektrycznej i Elektronicznej, kolejny uczeń Zespołu Szkół Technicznych w Wodzisławiu Śląskim, Paweł Górecki, po raz drugi stanął na podium Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Budowlanych. Przed rokiem był drugi w Polsce, w tym roku sięgnął po najwyższą nagrodę i został mistrzem. Dwoje innych uczniów wodzisławskiej „Budowlanki”, którzy z olimpijskimi zadaniami budowlanymi zmagali się po raz pierwszy, również uzyskało bardzo dobre wyniki. Agnieszka Salamon zajęła 5. miejsce, a Szymon Gęsty uplasował się na 14. miejscu.
Inny uczeń – Filip Giemza z technikum informatycznego zajął III miejsce w XV Wojewódzkim Konkursie Poezji Zbigniewa Herberta, zaś Paweł Karnówka zwyciężył w drugiej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Energetyce Odnawialnej.
Klaudia Kiełkowska z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. po raz drugi w historii stanęła na najwyższym stopniu podium autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny talent 2017”. Ten prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia, odbywał się podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa.
Zadaniem konkursowiczów było przygotowanie w ciągu 30 minut(!) 8 porcji oryginalnego pod względem smaku, a jednocześnie eleganckiego i wykwintnego dania , w którym w roli głównej wystąpił filet ze skrei – norweskiego dorsza zimowego. Swoją potrawą Klaudia zachwyciła nie tylko celebrytów, ale również profesjonalistów. Doceniono smak ryby, niesamowitą czarną soczewicę, maślany sos i oryginalny kawior z malin, który postawił kropkę nad i. W nagrodę Klaudia oprócz statuetki i tytułu „Kulinarnego talentu 2017” otrzymała liczne nagrody, a przede wszystkich została zaproszona do ekipy reprezentacji Polski juniorów na tegoroczną Olimpiadę Gastronomiczną w Erfurcie.
W środę nadeszła informacja, że uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Wodzisławiu Śląskim Laura Jeleń, zdobyła tytuł laureatki 40. Ogólnopolskiej Olimpiady Języka Niemieckiego, mającej miejsce, jak co roku w Wyższej Szkole Języków Obcych oraz Katedrze Skandynawistyki w Poznaniu. W poprzednim roku szkolnym Laura również znalazła się w ścisłym gronie finalistów tejże olimpiady.
Myli się ten, kto sądzi, że to koniec dobrych wiadomości. 12 kwietnia podczas Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego Gastro-Makro-Retigo Cup 2017 w czeskim Prerovie uczniowie klasy pierwszej technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Ekonomicznych Patrycja Mandera i Łukasz Skowron zdobyli indywidualnie dwa srebrne medale.
Dzięki temu sukcesowi nasz „Ekonomik” zakwalifikował się do przyszłorocznych finałów Międzynarodowego Konkursu Młodych Talentów Gastronomii Bidvest Cup 2018 w Brnie.
Wszystkim uczniom i ich opiekunom serdecznie gratulujemy!