ZOBACZ INFORMATOR
Dwa srebra zdobyli uczniowie wodzisławskiego Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Gastronomicznym Olima Cup 2019 w Czechach. Uczniowie Łukasz Skowron oraz Paulina Bierza przygotowali doskonałe dania, wykorzystując filet z indyka i wylosowane warzywo sezonowe z „Black boxu”.
Gastronomiczna rywalizacja cieszy się ogromną popularnością wśród znawców fachu i miłośników dobrej kuchni. Od wielu lat uczestniczy w niej również wodzisławskie Technikum Nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej, wchodzące w skład Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Wyjazd 3 października 2019 roku na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Olima Cup 2019 do Ołomuńca w Czechach zakończył się kolejnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. W finale konkursu uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji i Polski. W tym roku szkołę z sukcesem reprezentowali w kategorii junior – kucharz: Łukasz Skowron oraz Paulina Bierza zdobywając dwa Srebrne Medale. Uczniowie trenowali pod okiem nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Krzysztofa Zielonki.
Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego włącznie z jego dekoracją, składającego się z 4 porcji , wykorzystując filet z indyka i wylosowane warzywo sezonowe z „Black boxu”.
Wielokrotny medalista Łukasz podał kompozycje regionalnych i sezonowych produktów w daniu : „Duet roladki i kuleczki z indyka / burak / dynia / słony karmel / orzech / białe wino / rokitnik”.
Zaś Paulina zainspirowała Szefów Kuchni jesienną paletą barw i polskich smaków serwując danie : „Indyk i śliwka / indyk kasza i wątróbka /czerwone wino / marchew / dynia / rzodkiewka / por”.
Ponadto młodzież miała okazję zwiedzić międzynarodowe targi żywności, rolnictwa, piekarnictwa, cukiernictwa i gastronomii „Olima 2019” w międzynarodowym centrum targowym „Flora” w Ołomuńcu.