POWIAT WODZISŁAWSKI oficjalny serwis internetowy

 

Strona startowa Aktualności i wydarzenia

Polsko-czeska wyprawa kulinarna w świat

Mikroprojekt pt.: „Polsko-czeska wyprawa kulinarna w świat” Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rydułtowach oraz Szkoły Średniej Vítkov – Podhradí zajął pierwsze miejsce w kategorii "Najlepszy mikroprojekt o charakterze kulinarnym" zrealizowany w ramach Funduszu Mikroprojektów Euroregionu Silesia.

4 listopada  odbyła się uroczysta Gala Funduszu Mikroprojektów Euroregionu Silesia zorganizowana przez polski Sekretariat Euroregionu tj. Stowarzyszenie Gmin Dorzecza Górnej Odry, podczas której rozdano nagrody„Silesianki” oraz wyróżnienia w czternastu kategoriach.

W jednej z kategorii: Mikroprojekt o charakterze kulinarnym główną nagrodę zdobył Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rydułtowach za projekt „Polsko-czeska wyprawa kulinarna w świat”, którego celem było nawiązanie znajomości i przyjaźni pomiędzy uczniami z Czech i Polski poprzez wspólne rozwijanie zdolności i umiejętności kulinarnych. Projekt składał się z czterech działań. W listopadzie 2009r. zorganizowano w szkole w Rydułtowach „Wyprawę na Nowy Ląd”. Spotkanie wypełnione było halloween`owymi zabawami i wykonaniem, połączonym z degustacją, potraw takich jak: zupa z dyni, poncz, muffiny dyniowe czy chilli con carne. “Wariacje z karmelem, marcepanem i czekoladą” odbyły się w marcu 2010r. Przez dwa dni uczniowie wykonywali dekoracje cukiernicze na różne okazje. Warsztaty zakończyły się ogólną prezentacją wykonanych dekoracji. Następnie wybrano się na „Wyprawę w krainę tradycyjnych potraw polskich”. Wspólnie z Czechami uczniowie przygotowywali takie potrawy jak: tradycyjny rosół polski, kluski śląskie, czerwoną kapustę, naleśniki z serem czy bigos polski. Odbyło się również szkolenie z zakresu obsługi konsumenta. Ostatnim działaniem była „Śródziemnomorska wyprawa do Włoch i Grecji”. W dniach 21-22 września 2010r. w restauracji  „Dworek nad Stawem” w Zawadzie uczniowie obu szkół pod kierunkiem szefów kuchni przygotowywali potrawy greckie.

Projekt w 95 %  dofinansowany był w ramach Euroregionu Silesia Stowarzyszenie Gmin Dorzecza Górnej Odry/ Program Operacyjny Współpracy Transgranicznej Republika Czeska-Rzeczpospolita Polska 2007-2013. Wartość całkowita projektu wynosiła 40 224,14 zł.