PLATFORMA EDUKACYJNA POWIATU WODZISŁAWSKIEGO

 

Strona startowa Aktualności

Zasady przeprowadzenia egzaminu maturalnego

Minister Edukacji i Nauki podpisał rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad przeprowadzania matur. Przepisy określają kwestie dotyczące organizacji egzaminu, a także zawierają listę przedmiotów, które maturzyści mogą wybrać na egzaminie dojrzałości.

Rozporządzenie określa:

  • harmonogram przekazywania informacji o sposobie organizacji oraz przeprowadzania egzaminu maturalnego;
  • szczegółowe warunki i sposób przeprowadzania egzaminu dla absolwentów posiadających wykształcenie średnie lub średnie branżowe;
  • listę przedmiotów, które maturzyści mogą wybrać na egzaminie;
  • zakres informacji znajdujących się w deklaracji przystąpienia do egzaminu maturalnego, którą mają obowiązek złożyć uczniowie przystępujący do matury.

Przedmioty dodatkowe

  • część ustna

Zgodnie z rozporządzeniem, na maturze w części ustnej egzamin przeprowadzany jest z następujących przedmiotów dodatkowych: języka mniejszości etnicznej, języka mniejszości narodowej, języka obcego nowożytnego oraz języka regionalnego. Do egzaminu maturalnego z języka obcego nowożytnego absolwent może przystąpić z następujących języków: angielskiego, francuskiego, hiszpańskiego, niemieckiego, rosyjskiego i włoskiego.

  • część pisemna

Na liście przedmiotów dodatkowych w części pisemnej znalazły się m.in: wiedza o społeczeństwie obejmująca zakres podstawowy dla przedmiotu historia i teraźniejszość oraz zakres rozszerzony dla przedmiotu wiedza o społeczeństwie, historia sztuki i historia tańca z zakresu rozszerzonego oraz język łaciński i kultura antyczna z zakresu podstawowego i rozszerzonego.

Przeprowadzenie egzaminu po raz pierwszy

W przypadku szkół, w których egzamin maturalny jest przeprowadzany po raz pierwszy dyrektor szkoły ma obowiązek do 31 sierpnia zgłosić placówkę do okręgowej komisji egzaminacyjnej.

Materiały

Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 5 sierpnia 2022 r. w sprawie egzaminu maturalnego – PLIK PDF 488 KB