Wykaz szkół i placówek
Poznaj pełną ofertę oświatową Powiatu Wodzisławskiego...
Schab z dzika był bohaterem X Śląskiej Jesieni Kulinarnej. To wydarzenie, które od 12 lat organizowane jest w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. O zwycięstwo w jubileuszowej edycji konkursu gastronomicznego walczyło 8 drużyn. Swoje reprezentacje miały szkoły z Sosnowca, Żarek, Chorzowa, Tychów, Ornontowic i Wodzisławia Śląskiego.
Uczestnicy tegorocznego konkursu mieli za zadanie wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań ze schabu z dzika. W kulinarne szranki stanęło osiem dwuosobowych drużyn, składających się z uczniów klas gastronomicznych z całego województwa śląskiego. Młodzi kucharze mieli nie lada wyzwanie. Oceniany był bowiem nie tylko pomysł, smak i sposób wykonania potrawy, ale także m.in. jej estetyka, aranżacja, sposób podania. Zwracano też uwagę na gotowanie w stylu „zero waste” oraz na samą higienę i kulturę pracy w kuchni.
Śląska Jesień Kulinarna od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem i uznaniem uczniów oraz szefów kuchni z całego województwa śląskiego. Dla uczestników to sprawdzian swoich umiejętności, ale także cenna kulinarna lekcja. Oceny wystawia jury, składające się w tym roku z nauczycieli oraz cenionych szefów kuchni, takich jak m.in. Remigiusz Rączka, który jest inicjatorem konkursu dla młodych gastronomów czy Sebastian Humski, przewodniczący komisji konkursowej. W jej skład po raz pierwszy weszli także Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego Michał Gawdzik oraz członkowie Komisji ds. promocji dziczyzny PZŁ.
Komisja konkursowa zdecydowała, że zwycięzcami tegorocznej Śląskiej Jesieni Kulinarnej zostali uczniowie z Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu – Julia Bednarek i Dawid Kmiecik, którzy przygotowali roladę ze schabu z dzika z musem grzybowym z rozmarynem, gratin ziemniaczane, boczniak królewski, krokiet z dzika i grzybów oraz sos jałowcowo-winny. Drugie miejsce jury przyznało uczniom z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach – Julii Gilner i Kacprowi Kozieł. Na trzecim stopniu podium uplasowali się Oliwier Olszówka i Jakub Czernia z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.
Fachowcy z Polskiego Związku Łowieckiego mówili dzisiaj, że dziczyzna zmusza do kreatywności. I to, jak świetnie sobie z nią poradziliście i jak wielką pomysłowością się wykazaliście, widać na konkursowych talerzach. Gratuluję wszystkim, szczególnie zwycięzcom i już zapraszam za rok, na wyjątkową edycję konkursu, bo wpisującą się w obchody 25-lecia Powiatu Wodzisławskiego – mówił starosta wodzisławski Leszek Bizoń.
Kulinarny pojedynek miał miejsce w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Szkoła dysponuje dwoma specjalistycznymi i nowocześnie wyposażonymi pracowniami, w których na co dzień uczą się przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych. Patronat nad konkursem objęli starosta wodzisławski Leszek Bizoń, Śląska Organizacja Turystyczna oraz Polski Związek Łowiecki– oddział Katowice, którego członkowie przygotowali prelekcję nt. „Dziczyzna w śląskiej tradycji i na stole”.