PLATFORMA EDUKACYJNA POWIATU WODZISŁAWSKIEGO

 

Strona startowa Aktualności

Pasmo sukcesów „Ekonomika”. Tym razem czas na ryby.

W pierwszy weekend października uczennice Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. z powodzeniem wzięły udział w II Ogólnopolskim Konkurs Kulinarny „Czas na rybę!”. Duet Sylwia Smyczek i Anna Elsner zajął w konkursie pierwsze miejsce.

Organizatorem rywalizacji była Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” (RLGD „Opolszczyzna”) – stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb, gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka. Sam konkurs organizowany był podczas Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego na zamku w Niemodlinie. W sobotę 5 października o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyli uczniowie szkół gastronomicznych, a w niedzielę – zawodowi szefowie kuchni – z całej Polski.

W jury konkursu zasiedli znakomici kulinarni eksperci, m.in. Adam Chrząstowski, Krzysztof Szulborski, Krzysztof Gawlik, Krzysztof Malinowski, Tomasz Smoczyk, Marcin Sobol, Wojciech Harapkiewicz, Walentyna Jałocha i Tomasz Smoczyk. Moderatorem konkursu był opolski szef kuchni Kamil Klekowski. Nadzór merytoryczny nad nim objęło stowarzyszenie Euro-Toques Polska.

Składnikami, które w konkursie musieli wykorzystać wszyscy uczestnicy, były karp oraz maślanka. Młodzi gastronomowie z Wodzisławiu Śl. gładko przeszli eliminacje i zakwalifikowali się do konkursu głównego, w którym na zamku w Niemodlinie wystąpiło 5 drużyn. Najlepszą okazał się tandem w składzie Sylwia Smyczek i Anna Elsner. Oprócz licznych nagród i słów uznania dziewczyny zyskały również kwalifikację do przyszłorocznej edycji konkursu. Ania i Sylwia przygotowywały się do konkursu pod okiem nauczyciela gastronomii Judyty Lamży.