Kurt Scheller uczył gotowania uczniów Ekonomika
To była nie tylko kulinarna przygoda, ale też solidna dawka wiedzy, praktyki i inspiracji. Dziś uczniowie wodzisławskiego Ekonomika mieli niepowtarzalną okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez znanego szefa kuchni Kurta Schellera.

Podczas zajęć młodzi kucharze pracowali nad wyjątkowymi daniami. Gotowali klasyczną włoską zupę minestrone oraz puree ziemniaczane, ćwicząc przy tym techniki krojenia i organizacji pracy w kuchni.
Pracowali też z Kurtem Schellerem nad kremem karmelowym, przyrządzili kaszę gryczaną z warzywami korzeniowymi oraz medaliony ze schabu w cieście naleśnikowym – w wersji mini cordon bleu.
Kurt Scheller odwiedził Zespół Szkół Ekonomicznych po raz drugi, gościł już w szkole w 2019 roku. W dzisiejszych warsztatach kulinarnych uczestniczyło 33 uczniów klas drugich kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.