ZOBACZ INFORMATOR
Jak co roku, Śląska Organizacja Turystyczna ogłasza nabór drużyn do konkursu kulinarnego oraz nabór Jury konkursu kulinarnego pt. "Festiwal „Śląskie Smaki”. Tegoroczna edycja imprezy odbędzie się 21 czerwca w Koszęcinie.
Festiwal „Śląskie Smaki” organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa śląskiego, podtrzymanie tradycji z nią związanych oraz propagowanie wartości, której jej towarzyszą. Charakterystyczne jest, że kuchnia ta – będąca niezwykle tradycyjną – zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy stylu życia.
Nasze województwo ze względu na swoje zróżnicowanie kulturowe i etnograficzne różni się także pod względem kulinarnym. W jego granicach znajdziemy więc tradycje kulinarne śląskie (te najbardziej kojarzone z tym regionem), ale również zagłębiowskie, jurajskie, czy beskidzkie. Marka „Śląskie Smaki” ma na celu pokazanie jednak całego bogactwa kulinarnego województwa śląskiego. Tak więc Festiwal, odbywając się co roku w innym miejscu województwa, stara się odkryć to, co w kuchni regionalnej najbardziej autentyczne i prawdziwe. Ma na celu pokazanie całego kolorytu i bogactwa kuchni regionalnej, czasem w jej lokalnej odsłonie.
Ideą Festiwalu jest podkreślenie wielowymiarowości kuchni regionalnej, której zróżnicowanie wynika z odmiennej historii poszczególnych subregionów. Poprzez działania promocyjne można zwrócić uwagę na ich odrębność, ale także pokazać to, co dla nich wspólne i jednoczące. Kuchnia regionalna jest bowiem istotnym elementem w budowaniu wizerunku województwa. Przede wszystkim jednak – dopełnia jego obraz i pozwala zrozumieć specyfikę regionu.
Aktualnie trwa nabór drużyn do konkursu, a także do jury. Co ważne, uczestnicy wystartują w trzech kategoriach: profesjonaliści, amatorzy, a także uczniowie. Więcej o naborach można przeczytać na stronach: https://www.slaskiesmaki.pl/pl-PL/Pokaz/1016823/nabor-druzyn-do-konkursu-kulinarnego lub https://www.slaskiesmaki.pl/Pokaz/1016822/nabor-do-jury-konkursu-kulinarnego
Do pobrania: