POWIAT WODZISŁAWSKI oficjalny serwis internetowy

 

Strona startowa Aktualności i wydarzenia

Kulinarny Black Box, czyli gastronomiczna niespodzianka w wodzisławskim Ekonomiku

We wtorek 14 maja w pracowniach gastronomicznych wodzisławskiego Ekonomika odbył się finał drugiej edycji konkursu powiatowego „Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box”. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim we współpracy z Powiatowym Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli w Wodzisławiu Śl., natomiast patronat nad konkursem objęła Restauracja Firmy Handlowej OL-SERW Olga Serwotka w Wodzisławiu Śląskim.

Zadaniem 8 dwuosobowych drużyn było przygotowanie 2 porcji dania głównego na bazie polędwiczki z filetu z kurczaka i mięsa mielonego oraz 4 nieznanych surowców z „czarnej skrzynki”. Uczniowie mieli do dyspozycji 15 minut w „spiżarni”, zawierającej dodatkowe składniki (tj.warzywa korzeniowe i sezonowe, mąki, tłuszcze, owoce, śmietany, przyprawy, zioła itp) , 90 minut na sporządzenie potraw i 15 minut na uporządkowanie stanowiska pracy. W black boxie znalazła się:

  • kasza pęczak,
  • świeże liście szpinaku,
  • czerwona cebula,
  • suszone marynowane pomidory,

Surowce te młodzi kucharze musieli wkomponować w swoje popisowe dania.

Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury w składzie:

  • Halina Kałuża – manager Restauracji FH Ol-Serw, Wodzisław Śl.
  • Katarzyna Lerch – degustator kulinarny
  • Remigiusz Rączka – restaurator i właściciel „Rączka Gotuje” Wodzisław Śl.
  • Kacper Luleczko – szef kuchni Tychy
  • sekretarz konkursu, Krzysztof Zielonka – nauczyciel ZSE w Wodzisławiu Śl.

Uczniowie przygotowali dania na wysokim poziomie i Jury miało nie lada, choć trzeba przyznać smaczny, problem do rozwiązania.

Na konkursowych talerzach znalazły się roladki z suszonymi pomidorami, roladki w liściach szpinaku, roladki w boczku, klopsiki z pomidorami, ragout drobiowe z warzywami, kaszotto, gołąbki, sosy maślanne i buraczkowe i demi glass, warzywa pieczone, puree ziemniaczanno-warzywne, puree selerowe, puree pietruszkowe, glazurowane warzywa, sałatki wiosenne. Ostatecznie po zsumowaniu punktów wyłoniono pierwsze 3 miejsca, maksymalnie do zdobycia było 500 pkt :

  • I miejsce – Łukasz Skowron i Agata Tworzowska 492 pkt
  • II miejsce – Ania Elsner i Sylwia Smyczek 423 pkt
  • III miejsce – Patrycja Mandera i Edyta Stabla 422 pkt

Serdecznie podziękowania dla Jury i organizatorów konkursu oraz firmy Ol-Serw za ufundowanie surowców i nagród w konkursie, które zostaną wręczone podczas uroczystej gali powiatowej w czerwcu.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy wysokiego poziomu dań konkursowych, a zwycięzcom życzymy powodzenia w dalszych kulinarnych zmaganiach.