Dopiero uczą się zawodu w klasach gastronomicznych, ale już tworzą prawdziwe, kulinarne cuda. I to takie, które nie tylko pięknie wyglądają, ale i wyśmienicie smakują. W Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim zakończyła się Śląska Jesień Kulinarna. O zwycięstwo w dwunastej edycji konkursu gastronomicznego walczyło 7 drużyn. Swoje reprezentacje miały szkoły z Żarek, Chorzowa, Tychów, Ornontowic, Jastrzębia-Zdroju i Wodzisławia Śląskiego.
Motywem przewodnim tegorocznego konkursu był jogurt – kluczowy produkt dostarczony przez firmę Danone, która pełniła rolę głównego sponsora wydarzenia. Zadaniem uczestników było przygotowanie autorskiego dania, które wykorzysta ten składnik w kreatywny i niebanalny sposób. W kulinarne szranki stanęło siedem dwuosobowych drużyn, składających się z uczniów klas gastronomicznych z całego województwa śląskiego. Młodzi kucharze mieli nie lada wyzwanie. Oceniany był bowiem nie tylko pomysł, smak i sposób wykonania potrawy, ale także m.in. jej estetyka, aranżacja, sposób podania. Zwracano też uwagę na gotowanie w stylu „zero waste” oraz na samą higienę i kulturę pracy w kuchni.
Głód kulinarnych wyzwań
Inicjatorem wydarzenia jest znany śląski kucharz, a zarazem nauczyciel w Zespole Szkół Ekonomicznych – Remigiusz Rączka. Śląska Jesień Kulinarna od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem i uznaniem uczniów oraz szefów kuchni z całego województwa śląskiego. Dla uczestników to sprawdzian swoich umiejętności, ale także cenna kulinarna lekcja. Oceny wystawia jury, składające się w tym roku z nauczycieli oraz cenionych szefów kuchni, takich jak m.in. Jakub Grzybek, przewodniczący komisji konkursowej. W jej skład weszli również Magda Konowrocka z firmy Danone, Łukasz Skowron, kucharz w Hotelu „Zameczek”, Elżbieta Kaczmarek-Wija, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.
Smak zwycięstwa poczuli uczniowie z Tychów
Komisja konkursowa zdecydowała, że zwycięzcami tegorocznej Śląskiej Jesieni Kulinarnej zostali uczniowie z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach – Faustyna Krupa i Bartosz Pach, którzy przygotowali żurek na jogurcie w nowoczesnym wydaniu.
Żurek na jogurcie w nowoczesnym wydaniu zrobił furorę. Rewelacyjny smak – podkreślał Remigiusz Rączka, pomysłodawca konkursu i nauczyciel przedmiotów zawodowych w wodzisławskim Ekonomiku.
Na drugim stopniu podium uplasowali się Kacper Kołodziej i Klaudia Pakuła z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.Trzecie miejsce jury przyznało uczniom z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju – Wiktorii Trybuś oraz Bartoszowi Pastuszakowi.
Warsztaty z jogurtem w roli głównej
Śląska Jesień Kulinarna to nie tylko rywalizacja, ale także okazja do poszerzenia wiedzy i umiejętności. Firma Danone zorganizowała prelekcję na temat wyrobów mlecznych na rynku światowym. Była to niepowtarzalna okazja, by dowiedzieć się więcej o technologii produkcji jogurtu, jego walorach zdrowotnych oraz zastosowaniach kulinarnych. Dodatkowo uczestnicy wzięli udział w warsztatach pod intrygującym tytułem „Co z tym jogurtem?”. Pod okiem specjalistów mogli zgłębiać tajniki pracy z tym produktem i odkrywać nowe sposoby jego wykorzystania w kuchni. Warsztaty przeprowadził szef kuchni i nauczyciel ZSE Krzysztof Zielonka, uczestniczyli w nich zaproszeni goście, a wśród nich starosta Leszek Bizoń, wicestarosta Barbara Chrobok oraz radna Stefania Rodak – przewodnicząca Komisji Oświaty, Kultury i Sportu.
Nowoczesne pracownie
Kulinarny pojedynek miał miejsce w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Szkoła dysponuje dwoma specjalistycznymi i nowocześnie wyposażonymi pracowniami, w których na co dzień uczą się przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych. Patronat nad konkursem objęli starosta wodzisławski Leszek Bizoń.