Przejdź do menu głównego Przejdź do menu dodatkowego Przejdź do treści Mapa serwisu

Powiat Wodzisławski Powiat Wodzisławski Jak smakuje sukces? Wiedzą to uczniowie „Ekonomika” - Powiat Wodzisławski

Jak smakuje sukces? Wiedzą to uczniowie „Ekonomika”

 Złoto, 2 x brąz i wyróżnienie dla „Ekonomika” na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Kromĕřižu w Czechach. 

Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny w Kromĕřižu w Czechach

Wyjazd 14-15 marca 2019 roku na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Gastro Kromĕřiž Cup 2019 do Czech zakończył się ogromnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego. Do rywalizacji finałowej konkursu stanęło 81 reprezentantów w 4 kategoriach – Kucharz, Cukiernik, Barista i Sommelier. W konkursie uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji, Włoch i Polski.

W tym roku naszą szkołę z sukcesem reprezentowali w kategorii kucharz: Łukasz Skowron z klasy III TG, który zdobył złoty medal oraz debiutująca Paulina Bierza z klasy drugiej technikum gastronomicznego, która zdobyła brązowy medal. 

Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego, wykorzystując filet z kurczaka w dwóch różnych obróbkach termicznych. Każde danie musiało zawierać dodatki, sos, dekoracje i dwa elementy mięsne. Reprezentanci Polski zachwycili Jury serwując roladki drobiowe z rukolą i wieprzowiną, roladki drobiowe z wątróbką w bekonie, kuleczki mięsne, gołąbka drobiowego z kaszą, puree marchewkowo-dyniowe oraz puree ziemniaczano-buraczkowe, a także marynowane i duszone warzywa, fondanta ziemniaczanego, siano z pora, pianki z ziołowego jogurtu, karmelizowane żółte buraki, sosy grzybowe i żurawinowe.

Na tym sukcesy naszej szkoły się nie zakończyły. Po raz drugi wodzisławski „Ekonomik” wystartował w kategorii cukierniczej, gdzie dwie uczennice klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały w pieczeniu i dekoracji „Cup Cakes” o tematyce „Svět kolem nás“, czyli „Świat wokół nas”. Zadanie konkursowe polegało na wypieku 6 sztuk muffin w ciągu 25 minut wraz z nadzieniem, a następnie sporządzenie kremu i dekoracji w obowiązującym temacie, gdzie do dyspozycji uczniowie mieli tylko 20 minut. Korzystać mogli z pieca cukierniczego Retigo, lodówki, robotów kuchennych i swoich przyborów cukierniczych.

Karolina Waler zdobyła wyróżnienie za wykonanie smakowitych waniliowych muffin z nadzieniem malinowym i barwnymi kremami „Sweet Internet”.  Beata Glinka otrzymała brązowy medal za podanie czekoladowych muffin z nadzieniem pistacjowym z kiwi i słonym kremem z serków Filadelfia i mascarpone, „Sweet & salt cupcakes – World of optimist and pessimist”.

Nasi młodzi medaliści zostali przygotowani przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Krzysztofa Zielonkę.

Wyjazd był też okazją do obserwacji technologii sporządzania i serwisu kawy przez baristów oraz prezentacji i podawania win przez sommelierów w obecności konsumentów.  Nasza młodzież miała okazję zwiedzić szkołę i miasto, szkolną stadninę koni klas technikum i szkoły zawodowej, ogrody zamkowe wraz z minizoo, zabytkowy rynek Kromĕřiža i palmiarnię w ogrodach wpisanych na listę zabytków UNESCO.