Przejdź do menu głównego Przejdź do menu dodatkowego Przejdź do treści Mapa serwisu

Powiat Wodzisławski Powiat Wodzisławski Całe podium "czarnej skrzynki" dla Ekonomika - Powiat Wodzisławski

Całe podium „czarnej skrzynki” dla Ekonomika

W czwartek, 5 kwietnia, w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. odbył się finał powiatowego konkursu "Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box", w którym udział wzięło dziesięć dwuosobowych drużyn z obu szkół gastronomicznych w powiecie.

Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim we współpracy z Powiatowym Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli w Wodzisławiu Śl. Patronatem konkurs objęła firma handlowa „OL-SERW Olga Serwotka” w Wodzisławiu Śląskim.

Zadaniem drużyn, reprezentujących ZSE z Wodzisławia Śląskiego i ZSP nr2 z Rydułtów, było przygotowanie trzech porcji dania głównego na bazie filetu z kurczaka i czterech nieznanych surowców z „czarnej skrzynki”. Uczniowie mieli do dyspozycji 15 minut w „spiżarni”, zawierającej dodatkowe składniki, 9półtora godziny na sporządzenie potraw i kwadrans na uporządkowanie stanowiska pracy. W black boxie znalazła się m.in. kasza bulgur, czerwona i żółta papryka, czerwona cebula, które to surowce młodzi kucharze musieli wkomponować w swoje popisowe dania.

Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne jury w składzie: Olga Serwotka – FH Ol-Serw, Wodzisław Śl, Paweł Nowak – restauracja „Ino Wino” Rybnik, Paweł Ośliżlok – dom przyjęć „Wiktoria” Skrzyszów, Grzegorz Krywulko – szef kuchni „Wiktoria” Skrzyszów, Błażej Kubica – szef kuchni „Tratoria włoskie klimaty” Wodzisław Śl., Izabela Kasprzak-Bielaczek – ZSP nr 2 Rydułtowy i Krzysztof Zielonka – ZSE Wodzisław Śl.

Uczniowie przygotowali dania na wysokim poziomie i jury miało smaczny, ale trudny problem do rozwiązania. Ostatecznie po zsumowaniu punktów wyłoniono zwycięzców:

  • I miejsce – Kacper Luleczko i Damian Firut – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
  • II miejsce – Patrycja Mandera i Edyta Stabla – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
  • III miejsce – Łukasz Skowron i Agata Tworzowska – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

oraz wyróżnienia za udział:

  • Karolina Waler i Beata Glinka – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
  • Dominik Baron i Mateusz Mazur – ZSP nr 2 Rydułtowy
  • Żaneta Skrzypiec i Karolina Gąska – ZSP nr 2 Rydułtowy
  • Nikola Glenc i Dawid Franiczek– ZSP nr 2 Rydułtowy
  • Sylwia Nawrat i Sławek Łuska – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
  • Sebastian Stuchlik i Klaudia Reguła – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
  • Roksana Goldman i Mikołaj Wąsek – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy wysokiego poziomu dań konkursowych, a zwycięzcom życzymy powodzenia w dalszych kulinarnych zmaganiach.