Przejdź do menu głównego Przejdź do menu dodatkowego Przejdź do treści Mapa serwisu

Powiat Wodzisławski Powiat Wodzisławski „Karminadle” podczas Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Ekonomiku - Powiat Wodzisławski

„Karminadle” podczas Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Ekonomiku

Śląskie karminadle czyli potrawy z mięsa mielonego były przedmiotem tegorocznych zmagań kulinarnych podczas III Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Ekonomiku.

W Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. wczoraj, 13 listopada, odbył się ogólnopolski konkurs gastronomiczny z cyklu „Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku”. W zmaganiach wzięło udział 11 dwuosobowych drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne m.in. z  Bielska-Białej, Bytomia, Cieszyna, Rydułtów, Czerwionki-Leszczyny, Ornontowic czy nawet ze Świnoujścia.

Uczestnicy tegorocznego konkursu mieli za zadanie  wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań z mielonej wieprzowiny i doboru dodatków w nawiązaniu do kuchni śląskiej w nowoczesnej aranżacji. – Do dyspozycji mieli 0,5 kg mielonego mięsa, naturalne zioła oraz przyprawy – mówi Remigiusz Rączka, nauczyciel w ZSE, a zarazem znany w regionie kucharz.  Na przygotowanie porcji konkursowych uczestnicy mieli 150 minut. Po tym czasie młodzi adepci sztuki kulinarnej udowodnili, że produkt cieszący się złą sławą wśród klientów barów, restauracji i bistro, nazywany często „przeglądem tygodnia”, jest wartościowym składnikiem wielu pysznych dań. Warto wspomnień, że uczniowie podczas przygotowywania potraw korzystali z nowoczesnej bazy dydaktycznej, bowiem w ubiegłym roku w tej szkole zostały zmodernizowane i doposażone pracownie gastronomiczne w ramach projektu „Pracownie zawodowe XXI wieku w szkołach ponadgimnazjalnych Powiatu Wodzisławskiego”.

Całość walorów smakowych i aranżację talerza oceniało niezależne, profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika, eksperta kulinarnego RM Gastro, który podsumował konkurs dwoma słowami: „było smacznie”. Tak więc dania przygotowane przez młodzież nie tylko zachwycały wyglądem, ale również były wyśmienite. Dlatego też sędziowie mieli nie mały, ale smaczny problem do rozwiązania oceniając pracę młodych kucharzy i smak dań.

Główną nagrodę komisja konkursowa zdecydowała przyznać uczennicom z naszego wodzisławskiego „Ekonomika”:  Agacie Materzok i Judycie Socha. Dziewczyny przygotowały karminadle z harynkiem podane na musie jabłkowo – chrzanowym z dodatkiem puree z dyni oraz duszonych liści włoskiej kapusty. Drugie miejsce otrzymała drużyna z Bielska – Białej: Jacek Orawiec i Jakub Dziedzic. Trzecie miejsce zdobył team: Dawid Domagalski i Jakub Hajduś ze szkoły gastronomicznej w Bytomiu. Zaserwowali oni danie pt. „ Rolada śląska z mięsa mielonego podana na musie z modrej kapusty w asyście dekoracyjnych kluseczek”.

Podczas konkursu odbył się także pokaz mistrza kuchni Bogusława Kubaszka, który wykonał dania z gęsiny.

Więcej zdjęć – TUTAJ