Przejdź do menu głównego Przejdź do menu dodatkowego Przejdź do treści Mapa serwisu

Powiat Wodzisławski Powiat Wodzisławski Wodzisławski „Ekonomik” zwycięzcą w IV Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy - Powiat Wodzisławski

Wodzisławski „Ekonomik” zwycięzcą w IV Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy

Błażej Kubica, uczeń z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, zdobył I miejsce w konkursie dla młodych kucharzy.

21 listopada 2012 r., w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbyła się kolejna edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy. Do rywalizacji zaproszeni zostali uczniowie gastronomicznych szkół ponadgimnazjalnych i policealnych. Każda szkoła mogła zgłosić maksymalnie jednego ucznia. Zadaniem uczestników konkursu było sporządzenie 4 porcji potraw na bazie łososia, wykorzystanie przynajmniej dwóch mrożonek z podanej listy, określonych przypraw oraz marynowanych cebulek bądź czosnku.

Przy kuchennych stołach  rywalizowali uczniowie szkół z województwa śląskiego: Wisły, Kęt, Cieszyna, Sosnowca, Międzyświecia,  Rydułtów, Dąbrowy Górniczej, Bielska- Białej, Wodzisławia Śl., Ornontowic oraz  Czeskiego Cieszyna, w sumie dwanaście osób. Każdy z młodych kucharzy miał dwie godziny na przygotowanie dania.

Gotowe potrawy były oceniane przez komisję techniczną i degustacyjną. Sędziami byli profesjonalni kucharze, członkowie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Na ocenę techniczną składało się przede wszystkim: przygotowanie stanowiska i higiena pracy, wykorzystanie produktów, prawidłowość wykonania potraw oraz limit czasu. W ocenie degustacyjnej zawarte były  trzy kryteria: smak, dobór składników oraz wygląd i aranżacja potrawy.

Uczeń Zespołu Szkól Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim na konkurs przygotował : „Łososia w płaszczu chrzanowym na duecie z fasolki szparagowej, razem z  puree ziemniaczanym aromatyzowanym suszonymi pomidorami, szpinakową babeczką, w asyście sosu ze skarmelizowanej cebulki”. Zarówno sama potrawa, jak i praca ucznia podczas konkursu spotkała się ze zgodnym, najwyższym uznaniem wymagającego jury i w efekcie Błażej Kubica z wodzisławskiego „Ekonomika” zajął I miejsce w konkursie. Uczeń został do konkursu przygotowany przez nauczycielkę przedmiotów gastronomicznych Judytę Lamża. Wsparcie rzeczowe na konkursie ekipie udzieliły restauracje wodzisławskie: „ Alpejska Chata” oraz „ Pod Arkadami”.

 

 

Tekst i foto: mgr inż. Judyta Lamża