Przejdź do menu głównego Przejdź do menu dodatkowego Przejdź do treści Mapa serwisu

Powiat Wodzisławski Powiat Wodzisławski Udowodnili, że kuchnia śląska może być wegetariańska - Powiat Wodzisławski

Udowodnili, że kuchnia śląska może być wegetariańska

We wtorek, 20 lutego, w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. odbył się Powiatowy Konkurs Gastronomiczny pt. „Danie wegetariańskie w śląskiej aranżacji”.

Temat konkursu miał na celu połączenie trendów światowej gastronomii (wegetarianizm) z elementami tradycji regionalnych (składniki i smaki Górnego Śląska). Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach jubileuszu 50-lecia wodzisławskiego Ekonomika. Wpisało się również w dwudziestolecie Powiatu.

W konkursie wzięło udział dziesięć dwuosobowych drużyn z Ekonomika oraz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Rydułtowach. Wykonane przez młodzież wegetariańskie dania oceniało  profesjonalne jury, składające się z szefów restauracji Browar Rynek w Raciborzu oraz Trattoria Włoskie Klimaty w Wodzisławiu Śląskim.

Zwycięzcami zostali:

  • I miejsce – Kacper Luleczko i Damian Firut z ZSE w Wodzisławiu Śl.
  • II miejsce – Dawid Franiczek i Nikola Glenc z ZSP w Rydułtowach
  • III miejsce – Klaudia Szubert i Klaudia Reguła z ZSE w Wodzisławiu Śl.

Wyróżnienie za kompozycję śląskich smaków otrzymali Sebastian Kucharzewski i Aleksandra Fiuk. W opinii szefa kuchni Damiana Nielaby przygotowane przez nich danie smakowało jak u babci.