POWIAT WODZISŁAWSKI oficjalny serwis internetowy

 

Strona startowa Aktualności i wydarzenia

Śląskie warzenie z kociewskim akcentem

Podczas VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej, która odbyła się 23 listopada w wodzisławskim Ekonomiku, pojawili się goście z zaprzyjaźnionego powiatu tczewskiego.

Byli to nauczyciele z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie, Barbara Antoniuk i Joanna Lubińska oraz dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie Piotr Popielarczyk wraz z uczniami, biorącymi udział w VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej.

Przedstawiciele obu szkół z powiatu tczewskiego nie tylko brali udział w kulinarnych zmaganiach, ale także wspólnie z partnerami z Wodzisławia Śląskiego opracowywali plany współpracy na przyszłość. Jak podkreślała Barbara Antoniuk z ZSE w Tczewie, szkoły ekonomiczne obu powiatów współpracują na różnych polach, a w Śląskiej Jesieni Kulinarnej uczestniczą już po raz trzeci. Takie kontakty to doskonała okazja do poznawania tradycji kulinarnych Kociewia i Śląska.

Wśród poruszanych tematów była też mowa o możliwości organizowania wspólnych szkoleń dla nauczycieli. Ze względu na znaczne odległości dzielące oba regiony powstał pomysł organizowania takich spotkań gdzieś w połowie drogi, np. w okolicach Łodzi. Warto dodać, że sam Powiat Tczewski aktywnie wspiera działania dotyczące współpracy szkół, m.in. przez organizowanie transportu na spotkania.

Warto nadmienić, że w konkursie VII  Śląskiej Jesieni Kulinarnej drużyna z ZSE w Tczewie zdobyła znakomite 3 miejsce. Gratulujemy!