Przejdź do menu głównego Przejdź do menu dodatkowego Przejdź do treści Mapa serwisu

Powiat Wodzisławski Powiat Wodzisławski Poznaj historię wodzisławskich browarów - Powiat Wodzisławski

Poznaj historię wodzisławskich browarów

Za nami półmetek Oktoberfestu na wodzisławskim Rynku. Tymczasem nakładem Starostwa Powiatowego w Wodzisławiu Śląskim właśnie ukazało się kolejne wydawnictwo z cyklu „Ciekawostki Powiatu Wodzisławskiego”. To książka autorstwa Sławomira Kulpy poświęcona historii wodzisławskich browarów. Jej dopełnieniem jest wystawa w miejskim Muzeum.

Mało który z mieszkańców Wodzisławia Śl. i powiatu zdaje sobie sprawę, że miasto posiada bardzo bogate, bo sięgające średniowiecza, tradycje piwowarskie. Jeszcze w początkach dwudziestego wieku w mieście funkcjonowały dwa browary znajdujące się w rękach wodzisławskich żydów, a także rozlewnia piwa. Rozwijana na przemysłową skalę produkcja z czasem jednak wyeliminowała małe browary i manufaktury piwa, a zmiany granic państwowych, migracje ludności i związana z tym utrata źródeł pisanych, spowodowały, że świadomość tych tradycji niemal zupełnie znikła. Wiedzę o bogatej historii wodzisławskiego browarnictwa i gorzelnictwa przechowywało jedynie wąskie grono entuzjastów lokalnej historii.

Książka „Historia warzona piwem. Rzecz o browarach Wodzisławia Śląskiego. Od średniowiecza do początku XX wieku”, której autorem jest szef wodzisławskiego Muzeum, Sławomir Kulpa, ma szansę zmienić tę sytuację. Na czterdziestu ośmiu stronach autor w bardzo przystępny sposób opisuje historię piwa i piwowarstwa na Górnym Śląsku oraz samym Wodzisławiu. Nie brak interesujących historii i ciekawych anegdot. Na przykład o pierwszym piwnym monopolu. Otóż w siedemnastowiecznym Wodzisławskim Państwie Stanowym uprawnionych do warzenia piwa było wyłącznie 71 wodzisławian wyznania katolickiego, którzy otrzymali specjalną dziedziczną  koncesję. Pod groźbą surowej kary wsie należące do Wodzisławskiego Państwa Stanowego nie mogły mieć innych dostawców jak tylko owych 71 browarników. Zboże do produkcji piwa mogło zaś pochodzić jedynie ze spichrza właściciela miasta. W dominium obowiązywały również przepisy regulujące kolejność warzenia piwa oraz gwarantujące jakość produktów.

Broszura jest świetnym przewodnikiem po mieście. Dzięki bogatej dokumentacji fotograficznej i topograficznej bez trudu można na własne oczy zobaczyć, w których staromiejskich kamienicach jeszcze przed stu laty warzono w Wodzisławiu złocisty trunek, a także jak prezentowały się i reklamowały wodzisławskie restauracje i knajpy. Już bowiem wtedy na Górnym Śląsku dość rozpowszechniona była biroturystyka.

Historia warzona piwem” ukazała się w nakładzie tysiąca egzemplarzy. Książka jest bezpłatna. Osoby zainteresowane jej otrzymaniem proszone są o osobisty kontakt z Biurem Promocji Starostwa Powiatowego w Wodzisławiu Śl. przy ul. Bogumińskiej 2 w godzinach pracy urzędu.

Zapraszamy też na wystawę pod tym samym tytułem zorganizowaną w wodzisławskim Muzeum. Prezentowane są na niej elementy związane z historią browarnictwa i jego wielowiekową spuścizną. Wystawa potrwa do końca września.

Historia warzona piwem. Rzecz o browarach Wodzisławia Śląskiego. Od średniowiecza do początku XX wieku (PDF)