W ramach X Festiwalu „Nordalia” w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbył się gastronomiczny konkurs „Nordyckie kulinaria”. Impreza poświęcona jest popularyzacji kultury, sztuki, tradycji, nauki i gospodarki państw skandynawskich, a także promowaniu twórców polskich.
W 2003 roku po raz pierwszy został zorganizowany konkurs kulinarny pod nazwą „Kuchnia skandynawska na polskim stole”. Od roku 2004 konkurs ten przekształcił się
w ogólnowojewódzki przegląd kulinarny pod zmienioną nazwą – NORDYCKIE KULINARIA. Polega on na przygotowaniu zestawu potraw: zakąska zimna, danie główne, deser (po uprzednim wylosowaniu kraju skandynawskiego – Szwecja, Norwegia, Finlandia, Dania i Islandia), nakryciu stołu oraz obsłudze gości.
Zespół uczniów w ciągu 3,5 godzin przygotowuje 6 porcji potraw z opracowanego przez siebie zestawu. Dania oceniane są przez profesjonalnych szefów kuchni hotelu „Qubus” pod przewodnictwem Michała Kail. Ocenie podlegają: zastosowane techniki kulinarne, aranżacje talerza, smak potraw, dekoracje stołu i profesjonalizm kelnerów.
W tym roku w konkursie wzięło udział osiem szkół:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rydułtowach,
Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku,
Zespół Szkół Nr 2 w Żorach,
Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu,
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach,
Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie,
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rudzie Śląskiej,
Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śl.
Uczniowie wykazali się znajomością nowoczesnych technik kulinarnych, dużymi umiejętnościami i pomysłowością podczas przygotowywania swoich potraw. Aranżacje stołu nawiązywały do tematu konkursu, były przemyślane i estetyczne.
Po długotrwałych zmaganiach i ciężkiej pracy uczestników i jury, komisja ogłosiła wyniki konkursu gastronomicznego „Nordyckie kulinaria”:
I miejsce zajęła drużyna z Ornontowic, na II miejscu uplasowała się drużyna z Zabrza, z kolei III miejsce przypadło drużynie z wodzisławskiego Ekonomika, którą reprezentowali: Michał Kawulok z IV TG, Kamil Widenka z II TG oraz Karolina Skrzydło i Justyna Glenc z IV THL.
Przygotowali oni mus z halibuta na kiełkach z brokułów w towarzystwie krewetki i sosu jogurtowego z wasabi, pierś indyczą faszerowaną wątróbką i pieczarkami w towarzystwie pulpecika z gremoladą na galaretce z czarnej porzeczki, z dodatkiem puree selerowego, fasolki mamuciej i sosu cebulowo-szafranowego oraz czekoladową fantazję z sosem malinowym.
Sukces uczniów Ekonomika zależy również od zaangażowania i pracy nauczycieli. Jak co roku w przygotowaniach wzięły udział panie: Elżbieta Kaczmarek-Wija i Monika Guz-Wszołek.