W ubiegłym tygodniu w Świnoujściu w Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki odbyła się V edycja Konkursu Gastronomicznego „ Małe przekąski na wielkie przyjęcia”. Zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej zakończyły się wielkim sukcesem uczniów z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.
Pierwsze miejsce zdobył Mateusz Tekieli, uczeń klasy drugiej Technikum Gastronomicznego, a na trzecim miejscu podium stanęła Andrea Rybus, również uczennica klasy drugiej. Uczniowie, trenowani przez Elżbietę Kaczmarek – Wija, po mistrzowsku przygotowali „Tartinkę tortową z pastami rybnymi w akompaniamencie sosu jogurtowego z wasabi” i „ Mus z halibuta w towarzystwie flambirowanej krewetki na sianku z kiełków rzodkiewki”.
Poziom konkursu był bardzo wysoki, rywalizacja duża. Przekąski w wykonaniu przyszłych mistrzów oceniali szefowie kuchni Promu m/f POLONIA i UNITY LINE, Hotelu Interferie Medical SPA i Hotelu Amber Balic.